Президентът Георги Първанов свиква днес следобед спешно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

На него ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на последствията от спирането на доставките на природен газ за България.

Доклади ще изнесат премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на икономиката Петър Димитров.

Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност”, началникът на ГЩ на БА и председателите на парламентарните групи в НС.

Часове преди това енергийният министър Петър Димитров ще се срещне с по-големите индустриални потребители на природен газ.

Ръководствата на фирмите ще бъдат запознати с условията на ограничителния режим, който ще бъде обявен, 48 часа след спиране на подаването на природен газ към Балканите.

След като доставките на газ бяха прекратени сутринта на 6 януари, "Булгаргаз" призова за намаляване на потреблението и за намиране на алтернативни източници.

Топлофикации в страната спират или намаляват подаването към абонатите си. Дружествата минават на работа с мазут.

Заводи и предприятия също се принуждават да преустановят производството си или драстично да го снижат.

Снабдяването с природен газ за метанстанциите беше спряно.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase